UNIVELKA.NET

YÖN PIKKUTUNNIT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Ilmaiset oppikirjat

Uuden oppimisen aloittamisessa loogisin lähtökohta on oppikirja. Oppikirjoihin on kerätty tieteenalan konsensus kirjoitushetkellä useimmiten sellaisessa muodossa, joka on alaan perehtymättömällekin lukijalle ymmärrettävä. Oppikirjat ovat tyypillisesti pitkiä ja raskaita, mutta niiden lukeminen on usein välttämätöntä sen tietomäärän omaksumiseksi, minkä tarvitsee voidakseen kyseistä tieteenalaa ymmärtää. Kannattaa myös huomioida, että oppikirja on eri asia kuin kansantajuiset teokset, jotka on lähinnä tarkoitettu tieteenalan esittelyyn.

Biokemia

NimiVuosiTyyppiKuvaus
Biochemistry Free and Easy2013IlmainenBiokemian perusteet helposti omaksuttavassa muodossa.
New Research on DNA Damage20081. luku ilmainen Ihmisen perimä on rakentuu DNA:sta. Siihen kertyy normaalin toiminnan vaikutuksesta vaurioita, jotka hankaloittavat solujen toimintaa. Kirjan ensimmäinen luku kertoo DNA-vaurioiden yhteydestä vanhenemiseen ja syöpään.

Lääketiede

NimiVuosiTyyppiKuvaus
OphthoBook2009Ilmainen Kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää silmätaudeista ja vähän enemmän tiivistettynä 154 helppolukuiseen sivuun.

Matematiikka

NimiVuosiTyyppiKuvaus
Abstract Algebra: Theory and Applications2014Ilmainen Algebrallisten rakenteiden teoriaa sekä harjoituksia yliopistotason opiskelijoille. 444 sivua.

Hyviä paikkoja ilmaisten oppikirjojen etsimiseen ovat InTechOpen, jossa on tällä hetkellä ladattavana lähes 2500 kirjaa luonnontieteiden, lääketieteen, tekniikan ja ihmistieteiden alalta, sekä Open Culture-sivuston 200 ilmaisen oppikirjan lista. Suomenkielisiä ilmaisia peruskoulu- ja lukiotason oppikirjoja voi ladata osoitteesta Avoinoppikirja.fi

Historialliset kirjat

Hyvä ja kevyt tapa oppia historiaa on vanhojen kirjojen lukeminen. Kirjan tekijänoikeus raukeaa ja kirja siirtyy public domainiin, kun sen tekijän kuolemasta on kulunut 50 - 70 vuotta (riippuu kirjailijan kotimaasta). Project Gutenberg ja sen kotimainen vastinen Project Lönnrot ovat sivustoja, joihin on kerätty vanhoja kirjoja luettavaksi ilmaiseksi. Kumpikaan sivu ei vaadi rekisteröitymistä.

Open Access tiedejulkaisut

Tieteen viimeisimmät saavutukset ja teoriat julkaistaan vertaisarvioiduissa tiedelehdissä. Ne ovat oppikirjoihin verrattuna usein hyvin teknisiä, sillä koejärjestelyt täytyy kuvata tavalla, jolla kuka tahansa aiheeseen perehtynyt pystyy toistamaan kokeen. Tiedelehdissä julkaistujen artikkelien lukeminen on perinteisesti ollut hyvin kallista, ja käytännössä tämä on onnistunut lähinnä yliopistojen kirjastojen kautta. Tilannetta on helpottanut viime aikoina Open Access eli avoimen saatavuuden julkaisujen ilmestyminen. Avoimen saatavuuden tiedelehdissä kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa myös yliopistojen ulkopuolella. Tämä lisää tieteen läpinäkyvyyttä, mutta ongelmana on ollut tason lasku. Koska avoimen saatavuuden julkaisut eivät tuota voittoa artikkelien lukuoikeuksia myymällä, rahoittavat ne toimintaansa korkeilla kirjoitusmaksuilla niihin kirjoittavilta tieteentekijöiltä. Tämä on mahdollistanut ns. roskajulkaisujen ilmestymisen. Tämän vuoksi avoimia julkaisuja (kuten mitä tahansa muutakin) lukiessaan tulee muistaa säilyttää kriittisyys. Tämä ei tarkoita, etteivätkö avoimen saatavuuden julkaisut voisi olla laadukkaita.

NimiKuvaus
PLOS ONEMaailman ensimmäinen monialainen avoimen saatavuuden tiedejulkaisu. Lehdessä julkaistaan artikkeleita kaikilta luonnontieteen ja lääketieteen aloilta.
AgingAvoimen saatavuuden tiedejulkaisu, joka käsittelee biologista vanhenemista.

 

KOMMENTIT

Keskusteluun osallistuminen ei vaadi rekisteröitymistä. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
HTML Comment Box latautuu...