UNIVELKA.NET

YÖN PIKKUTUNNIT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Viitteidenhallintaohjelmat

Tieteellisen viestinnän seurannan voi maallikkona aloittaa wikipediasta tai oman päivälehtensä tiedepalstalta, mutta jos haluaa oikeasti olla perillä oman alansa viimeisimmistä saavutuksista ilman välikäsiä, tulee seurata sitä mediaa, jolla tutkijat kommunikoivat tutkimustuloksiaan, eli vertaisarvioituja tiedejulkaisuja. Tämä on lähes välttämätöntä, jos aikoo osallistua tieteelliseen keskusteluun muilla kuin "musta tuntuu"-väitteillä. Tiedejulkaisut ovat tekstinä varsin raskaita ja teknisiä, joten olisi epärealistista olettaa, että niitä pystyisi pitämään mielessään pitkiä aikoja.

Viitteidenhallintaohjelmat ovat tieteellisen argumentoijan muistin jatke. Ohjelmien avulla käyttäjä voi koota henkilökohtaisen tietokannan tieteellisistä artikkeleista ja niiden johtopäätöksistä ja hyödyntää tätä tieteellisessä keskustelussa sekä omien julkaisujensa kirjoittamisessa. Monet yliopistot ovat ostaneet lisenssin kaupallisiin viitteidenhallintaohjelmiin, mutta tarjolla on myös tasokkaita ilmaisia vaihtoehtoja.

NimiKäyttöjärjestelmäKuvaus
MendeleyWindows, Mac OS X, Linux, iOS, Android Mendeley on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, joka toimii useilla alustoilla. Käyttäjätunnukseen sisältyy 2 GT online-tilaa (maksullisessa versiossa 5 GT-, 10 GT- tai rajoittamaton tila) tieteellisten artikkelien, oppikirjojen ja muiden dokumenttien metatietojen ja pdf:ien varmuuskopioimiseen sekä tietojen synkronointiin eri laitteiden välillä. Synkronoitaviin tietoihin sisältyvät annotaatiot sekä korostukset kahdeksalla värillä. Lisäksi käyttäjät voivat perustaa rajoittamattomia avoimia- tai 3 hengen (maksullisessa versiossa 25-50 hengen) suljettuja tai salaisia ryhmiä artikkelien metatietojen sekä (suljetuissa ja salaisissa ryhmissä) pdf:ien ja niihin tehtyjen merkintöjen jakamiseen. Sekä online-tilan että ryhmien kokoa on mahdollista kasvattaa maksullisella sopimuksella sekä tutkimusinstituuttikohtaisella sopimuksella.

Suurin osa tiedejulkaisuista on maksullisia ja vaatii lukemiseen joko yliopiston (tms.) tunnuksia tai lehden tilaamista. Olen kerännyt muutamia ilmaisia eli open access julkaisuja kirjat/lehdet-sivulle.

RSS-syötteen lukijat

Vertaisarvioitujen tiedejulkaisujen lukeminen saattaa osoittautua pitkällä tähtäimellä raskaaksi varsinkin, jos yrittää seurata julkaisuja useilta eri tieteenaloilta. Omia henkisiä resurssejaan voi säästää seuraamalla teknisten artikkelien sijaan esimerkiksi tiedeblogeja. Mikäli seuraa useaa eri blogia, pääsee usein helpommalla, jos blogien www-sivujen sijaan seuraa niiden RSS-syötteitä.

NimiKäyttöjärjestelmäKuvaus
Tidings Sailfish OS Tidings on kevyt ja käyttöliittymältään intuitiivinen sovellus RSS-syötteiden seurantaan. Sovellus lataa tilatut syötteet mobiililaitteen muistiin, jolloin niiden lukeminen onnistuu helposti myös offline-tilassa.

Monista blogeista löytyy linkki RSS-syötteen tilaamiseen. Muutamia esimerkkejä löydät vasemmalta otsikon "Suositeltuja RSS-syötteitä" alta.

KOMMENTIT

Keskusteluun osallistuminen ei vaadi rekisteröitymistä. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
HTML Comment Box latautuu...